Ett första läsår som lärare

Det slog mig härom dagen att jag har avverkat mitt första läsår som lärare. Det blev minst sagt annorlunda.

Först lite spontana reflektioner:

  • Vilken lärarbrist? Jag har sökt jobb i tre omgångar nu; en inför förra hösten, en inför vårterminen och nu en för kommande hösttermin och tjänsterna har inte direkt haglar fram på arbetsförmedlingen. Jag missade nog det där med att lärarbristen inom NO-ämnena framför allt gäller grundskolan. Men vad gör det nu efter två vikariat som mynnat ut i en tillsvidaretjänst.
  • Marknaden är ingen plats för skolan och elever borde aldrig få kallas för kunder.
  • Utan elever på skolan är skolan inte mycket att ha.
  • Interaktion och samhörighet är så mycket mer än bara ord. Det bekräftande leendet. En överkropp som lutar sig fram över bänken för att komma lite närmare. En hand som slutar anteckna, en hand som nästan vågar be om uppmärksamhet. En blick som byts. En rygg som stäcker på sig av stolthet. En suck av frustration. Den som tror att vi kan ersätta det med digitala alternativ, den personen är definitivt inte jag.
  • Mitt ”duktiga flickan”- syndrom gynnar ingen och är inte hållbart

Och så året:

Började höstterminen på en liten friskola i Malmö. Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva, jag liksom jojoade mellan högt och lågt. Jag kunde cykla hemåt med tårar av ilska, besvikelse (mest på mig själv), tvivel och med en känsla av att ha blivit förminskat till något som inte var jag. Ändå ville jag vara kvar. Otroligt snälla kollegor som verkligen förgyllde mina dagar. När jag tänker tillbaka på min undervisning minns jag först och främst det som inte gick så bra och de hårda orden i kursutvärderingar. Jag önskar att jag varit bättre på att minnas de bra orden. Men jag minns i alla fall de elever som bad mig att stanna kvar (så söta, beslutet låg såklart aldrig i deras händer, åh, tonåringars ibland så oskyldiga naivitet, som jag älskar den). Det var ju ett föräldravikariat och han jag vickade för kom tillbaka. Det är möjligt att jag kanske hade fått vara kvar om jag hade passat bättre som mattelärare till elever som inte ville läsa matte. Jag är idag så glad att rektorn inte gav mig den chansen.

Så i februari iväg till ett nytt föräldravikariat på en betydligt mycket större och kommunal skola i Lund. Lund och Malmö må ligga nära varandra avståndsmässigt men där slutar likheterna, på gott och ont. Arbetsförhållandena var minst sagt annorlunda. Lektionerna handlade till största del om innehållet och inte allt runtomkring. Jag kunde fokusera på att hitta sätt att bättre lära ut och väcka intresse istället för att samla in telefoner, se till att telefonerna förblev insamlade samt att hålla ihop en klass som försökte hitta nya, inte alltid så innovativa, sätt att skapa kaos. Jag gick ofta till tåget med ett leende. Min förmåga att plocka upp kritiska röster (eller ibland bara en känsla av kritiska röster) till förmån för ros hade ju såklart inte mirakulöst försvunnit men den formen av tvivel på mig själv har jag alltid levt med. Tyvärr. Intimiteten som bara en liten arbetsplats kan ge gick förlorad men kvar fanns något viktigare. Arbetsglädje.

Jag fick en månad ungefär innan världen stannade upp och eleverna blev till namn på en dataskärm. Tack och lov för den månaden. Jag vet inte riktigt vad jag varit under dessa sista månaderna, men jag har i vart fall inte känt mig som en lärare. Mer som förmedlare av information.

Livet har en tendens att falla på plats när man minst anar det och när en kollega meddelade att hon hade fått tjänst på en systerskola så öppnades en mirakulöst vältajmad tjänst. Och uppenbarligen måste jag ha gjort något rätt för till hösten fortsätter jag på en skola som jag under våren bara kunnat fantiserat om att få jobba kvar på.

Det känns spännande, skrämmande, inspirerande och typ en massa andra adjektiv samtidigt.

Jag ser fram emot mitt andra skolår som lärare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s