Låt oss höja våra röster

Varför är det så att män ser sin egentid som en rättighet medan kvinnor måste försvara den för att inte få höra klassikern: ”Varför skaffade du ens barn om du inte vill umgås med dem?”?

Om kvinnan sedan väljer att ändå klaga på sin bristande egentid trots ovan kommentar så kommer nästa replik: ”Men lös det då istället för att klaga”. För kvinnor ska ju alltid klaga istället för att fokusera på att lösa problemet. Men vad mannen som klämde ur sig ovan har missat är att han är en del av problemet. Hans sätt att ta sin rätt till att göra vad han vill, när han vill, för given. För det finns ju en kvinna i hans liv som tar de flesta vabbdagarna, som är hemma med barnen när han har sin egentid. Och han har noll samvetskval över att öka sin egentid genom att ha barnen på förskolan trots att han tagit ledigt. För hans egentid är en rättighet och hans sätt att så självklart anse det gör att ingen ifrågasätter.

Och nu måste jag tillägga ”inte alla män” för det gäller såklart inte alla män, tro mig jag vet. Men problemet, det gäller faktiskt alla män OCH alla kvinnor. För problemet är ju hur jag sitter på jobbet och nickar när min manliga kollega tar sin rätt till egentid för given. Jag ifrågasätter inte trots att jag gör det i tystnad. Min tystnad ger på något sätt honom rätt och han får fortsätta att leva utan att behöva ifrågasätta sig själv eller att samhället faktiskt ser ut som det gör. Min tystnad tillåter honom att fortsätta med vad han vill medan hans fru ger upp sin egen egentid bit för bit.

Min tystnad tillsammans med andras tystnad gör att en syster kämpar till synes ensam för sina rättigheter. Hon som vill dela vabb, hämtningar, lämningar och egentid mer lika men bara får motargument inlindade med skuldbeläggande uppslängd i sitt ansikte. Hon som åtminstone vill ha råd att återhämta sig men som återigen tvingas inse att hans rättigheter anses vara mer värda än hennes. Kanske inte på papperet men i samhällets blickar, i dess föråldrade normer och stelnade värderingar.

Det är dags att höja våra röster. Min röst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s