Vi letar svar

Mina tankar om covid-världen vi lever i:

?????!!!!!…………..?????…..……………………

Typ.

Ingen vet väl egentligen men alla verkar vara villiga att göra kvalificerade gissningar. Vissa för att det förväntas av dem och vissa för att det är förbannat svårt att erkänna att kontrollen är utom ens händer. Mestadels.

Vi letar svar. Vi har lärt oss att allt går att hitta på internet. Problemet är väl att det alltid går att hitta de svaren man letar efter men att de flesta svar inte betyder jota, eller ännu värre. De betyder massor trots att ingen vet var de kom från eller ens är intresserad att ta reda på det. Bara det bekräftar det man gav sig ut för att hitta.

Sedan finns det såklart människor som har det till sitt jobb att leta svar. Jag hade det en gång i tiden. Nu försöker jag istället lära ut hur man på ett vetenskapligt sätt letar svar. Jag vet att sådana svar tar lång tid att hitta och att de sällan är allmänövergripande. I sin helhet skapar de sällan bra material till sensationsrubriker i kvällstidningar. Och de tillfredsställer inte allmänhetens ökande behov av snabba och enkla svar.

Så även om jag tycker det är jobbigt att leva med ovissheten så känns det bra att de som styr vårt land lyssnar på de som har som jobb att leta vetenskapliga svar. Trots att jag vet att vetenskapen fungerar på en annan tidsskala än den önskvärda och att svaren innehåller många reservationer så känns det tryggare än alternativet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s