Skulden

Läste på Instagram om mammaskulden (är det framför allt mammor som bär på detta eller är det lika vanligt hos pappor?) Jag vet inte hur jag ska förhålla mig till den. Den finns ju där av en anledning. Frågan är väl kanske om den alltid finns där av rätt anledning.

Ibland vet jag att den är berättigad. Som när jag blir arg på mina barn när de vaknar på kvällen och mina timmar jag har för mig själv och M försvinner. Eller när jag sitter med telefonen för att det blev för tråkigt att stapla klossar, läsa pekbok eller liknande.

Ibland är den inte berättigad. Kanske framför allt när den kommer utifrån – från människor jag knappt känner. Den kommer sällan direkt då. Utan det är blicken på bussen när Oliver utövar sin rätt att trotsa eller Saga sin rätt att skrika. Eller kommentaren på sociala medier (varför, varför läser jag kommentaräsfält på andras inlägg?!) om mamman som inte kan förstå att den andra mamman har sin äldsta på förskolan trots att hon är föräldraledig (igen, är det bara mammor?!). Ibland kan det räcka med att se bilden på den perfekta syskonkärleken med texten under som talar om hur underbar storasyskonet är mot småsyskonet för att min hjärna ska gå i gång på att jag måste ha gjort något fel. För så är det inte alltid hos oss. Ibland knuffar Oliver Saga. Ibland brottar han ner henne. Jag blir arg då och det händer att allt lågaffektivt glöms bort. Mest för att jag blir orolig och ledsen. För deras skull.

Tror jag landar i att det dåliga samvetet är en nödvändighet av samma anledning som det är en nödvändighet för att vara en bra människa generellt. När det kommer inifrån och inte utifrån. Att döma andra på ett rättfärdigt sätt är betydligt svårare än att döma sig själv eftersom man vet så mycket mindre om andra. Ändå görs det hela tiden. Jag gör det hela tiden, mest för mig själv men ibland tillsammans med M. Så vi får känna oss lite bättre en stund, till vi kommer på att vi också gör så ibland. Men att göra mina dömande tankar hörda där de skadar och spär på ett dåligt samvete – nej.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s