Lucka 23: Aktiva beslut jag tar varje dag

Idag hade jag min sista dag på praktiken och efter en hel termin som lärarpraktikant har jag fått en ny bild av, och definitivt mer respekt för, läraryrket.

Är det något jag har tagit för givet under min skolgång så är det mina lärare – tråkigt nog. Jag har liksom aldrig riktigt fattat hur mycket tid och omsorg de har lagt ner på att få mig och mina kompisar att lära oss, inte bara för att klara skolan, utan för livet. Jag har definitivt inte reflekterat över komplexiteten i läraryrket, förmågan att kunna ta beslut i stunden för att anpassa klassrumssituationen efter verkligheten.

Det är också något jag har fått jobba på; förmågan att kunna ta aktiva beslut som uppkommer i stunden och som är svåra att förutse, speciellt som ny lärare. Det är nog nyttigt för en sån som mig som i vanliga fall tenderar att behöva lista upp för- och nackdelar innan jag känner mig redo att ta beslut. Det är dock extra läskigt eftersom besluten påverkar så många fler än bara mig.

Nu väntar en vår hemma med Saga och en massa i-studen-beslut av annan typ. Så tacksam över mitt liv ❤

Detta är en del i Kajsons julkalender – vill du också vara med så kan du läsa mer här.

2 reaktioner på ”Lucka 23: Aktiva beslut jag tar varje dag

  1. Så roligt att du ska bli lärare :). Förstår det som att du VFU. Visst är det så att man har andra ögon när man kommer ut än när skolan diskuteras kring middagsbordet på gästbjudning. Jag får ofta försvara mig som lärare, det klassiska är ”ÄR du lärare? Är det inte hemskt”, det är stressigt, krävande och otroligt mycket beslut som tas varje sekund men om det är hemskt? Absolut inte, det är så många guldbitar i läraryrket. De glittrande ögonen när en elev lär sig något nytt, eller när någon som varit nära till tårar förstår och får en glädje som sprider sig i hela rummet. Det är som att man får en belöning varje gång :).

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s