Lucka 15: När jag valde min utbildning

När andra barn hade storslagna planer om vad de skulle bli när de blev stora, drömde jag om att bli brevbärare. Typ. Jag hade väl också lite mer storslagna drömmar, som att bli författare. Jag älskade att läsa och ville alltmer berätta min egen historia.

När jag sedan började i skolan var jag överlycklig. Kom så väl ihåg hur glad jag var efter första dagen när jag insåg att jag skulle få gå tillbaka dit igen dagen efter.

Glädjen att få lära mig nya saker har följt mig genom hela skoltiden, egentligen genom hela livet. Därför var det inte ett speciellt svårt beslut att välja gymnasieprogram men desto svårare att välja utbildning efter gymnasiet.

Det blev fysik, kanske för att jag i högstadiet hade en fysiklärare vars standardsvar på elevfrågor var: ”det bara är så”, kombinerat med min vilja att veta varför det ”bara var så”. Men kanske framför allt på grund av min fysiklärare på gymnasiet. Som fick fysiken att kännas begriplig och intressant.

Först var tanken försvarmeteorolog, sen astronomi, sen biogeofysik, tillbaka till meteorologi för att efter nästan två år som meteorolog och fem år som forskarstudent slutligen läsa till lärare. Något jag absolut inte skulle bli om man frågade mitt tonårs-jag.

Det blev en bok tillslut, kanske inte riktigt den jag haft i tankarna när jag var liten dock..

Tänk hur livet kan bli ändå.

Detta är en del i Kajsons julkalender – vill du också vara med så kan du läsa mer här.

2 reaktioner på ”Lucka 15: När jag valde min utbildning

  1. Jag som alltid tyckt fysik, matematik och kemi varit svåraste ämnena i skolan är alltid så imponerad av er som väljer sådana yrken. Hade också lärare som uttryckte sig som din ”det bara är så”, för mig som argumenterat och diskuterat sidan jag kunde säga mina första meningar var det rejält jobbigt att aldrig få svaren. Så jag gav upp och tänkte att just matematik och NO är inte min grej. Samtidigt är det nog ganska orättvist för biologi har alltid intresserad mig, och jag lägger ner ganska mycket tid på att fundera kring det biologiska och varför saker blir som de blir.

    Det är trist hur lärare kan få en att tappa motivationen måste jag säga :/

    Gilla

    • Ja, att ha bra lärare är verkligen viktigt. Det är lustigt det där med vad man tycker är svårt och inte, att det kan vara så olika. Men tur är väl det; att vi alla har olika intressen och styrkor 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s