Lucka 1: Mitt första aktiva val jag gjorde i livet

Något som kanske ska nämnas allra först är att jag är superdålig på att komma ihåg. När andra pratar om deras första minne vet jag inte ens vilket mitt första minne faktiskt är.

Så svaret på rubriken bli kanske snarare mitt första aktiva val som jag gjort som för mig är värt att minnas.

Jag började blogga för det var så många känslor som behövde få komma ut när jag längtade efter barn. Därför har bloggen mest handlat om den längtan och sedan drömmen som blev uppfylld. Det är också en av anledningarna till att jag aldrig nämnt att min mamma missbrukade alkohol under min uppväxt. En annan anledning är att det inte är så många som överhuvudtaget vet om det. Det har aldrig riktigt pratats om det i min familj och jag hade hunnit flytta hemifrån när det väl kom upp till ytan.

Idag är det bättre med min älskade mamma. Men jag kommer fortfarande ihåg känslorna av hat inom mig. Idag kan jag se att de egentligen var riktade mot alkoholen, men i mitt tonårs-jag så hatade jag min mamma. Det är jobbigt att bära på sådana känslor för man ska inte hata sin mamma – inte på det sättet.

Så mitt första aktiva val var att aldrig dricka alkohol för jag ville inte bli som henne. Det var ett naivt tonårslöfte. Jag har efter det druckit alkohol, dock kanske med en viss eftertänksamhet. Men jag har också insett att det jag inte vill, det har inget att göra med hur min mamma är som person, utan sjukdomen hon lider av. Idag beundrar jag min mamma på många sätt och undrar ständigt hur hon och pappa gjorde för att lyckas få vardagen med fyra barn att gå ihop och fyllas med den kärleken som också fanns (trots alkoholen). På många sätt vill jag bli som min mamma, lika generös och givmild, men jag vill inte ha hennes sjukdom. Och jag har idag tagit ett aktivt val att inte dricka alkohol när mina barn är med.

Detta är en del i Kajsons julkalender – vill du också vara med så kan du läsa mer här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s